Blog

φρικασε

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

Προετοιμασία πριν το μαγείρεμα: Βήμα 1: Τοποθετήστε τους προς μαγείρεμα κοχλιούς σε μαγειρικό σκεύος γεμάτο με νερό βρύσης για περίπου μία ώρα. Βήμα 2: Παρατηρήστε τα σαλιγκάρια. Κάποια θα έχουν βγει από το κέλυφός και κάποια όχι. Όσα έχουν βγει είναι υγιή και έτοιμα προς μαγείρεμα. Βήμα 3: Όσα δεν έχουν βγει, επιχειρήστε να αφαιρέσετε την μεμβράνη τους απαλά με το χέρι σας. Αν βγουν από...

Περισσότερα
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ

Τα σαλιγκάρια τα συναντούμε στην διατροφή του ανθρώπου ήδη από την παλαιολιθική εποχή. Ήταν το αγαπημένο έδεσμα της Μινωϊκής περιόδου και εξακολουθεί να είναι από τα βασικά φαγητά της Μεσογειακής διατροφής με εξέχουσα θέση στο διαιτολόγιο των Κρητικών και «γκουρμέ» φαγητό στις προτιμήσεις των Γάλλων, των Ιταλών, των Ισπανών κ. ά. Τα σαλιγκάρια και το παρθένο ελαιόλαδο, μάλιστα, φαίνεται...

Περισσότερα
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Τα σαλιγκάρια είναι δύσπεπτα. Μύθος! Δυσπεψία προκαλούν οι πικάντικες και περίπλοκες  σάλτσες που συνήθως συνοδεύουν τα σαλιγκάρια. Στην αρχαιότητα, οι Λατίνοι παρασκεύαζαν  ένα σιρόπι από σαλιγκάρια  κατά της δυσπεψίας. Εκείνη την εποχή υπήρχε επίσης το ρητό «όσα πιο πολλά τρως, τόσο πιο εύκολα χωνεύεις.» Το τελευταίο τμήμα του σαλιγκαριού περιέχει τις ακαθαρσίες του. Μύθος! Το...

Περισσότερα
  • ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

DSC01215

ΣΥΝΤΑΓΗ NEMEΑΣ: ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ

  ΥΛΙΚΑ 1 κιλό σαλιγκάρια προβρασμένα 1,5 κιλό κρεμμύδια μικρά για στιφάδο 10 σκελίδες σκόρδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας πελτέ 4 δαφνόφυλλα 2 ξύλα κανέλλας Αλάτι Πιπέρι ½ φλυτζάνι του καφέ ξύδι ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά) ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ Ρίχνουμε τα στεγνά καθαρισμένα σαλιγκάρια σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνουμε...

Περισσότερα
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ