ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Τα σαλιγκάρια είναι δύσπεπτα. Μύθος!

Δυσπεψία προκαλούν οι πικάντικες και περίπλοκες  σάλτσες που συνήθως συνοδεύουν τα σαλιγκάρια. Στην αρχαιότητα, οι Λατίνοι παρασκεύαζαν  ένα σιρόπι από σαλιγκάρια  κατά της δυσπεψίας. Εκείνη την εποχή υπήρχε επίσης το ρητό «όσα πιο πολλά τρως, τόσο πιο εύκολα χωνεύεις.»

Το τελευταίο τμήμα του σαλιγκαριού περιέχει τις ακαθαρσίες του. Μύθος!

Το τελευταίο τμήμα του σαλιγκαριού είναι το ηπατοπάγκρεας , το οποίο θεωρείται από τους γευσιγνώστες ως το νοστιμότερο και τρυφερώτερο τμήμα του σώματός τους , από το οποίο μάλιστα παράγεται και ένα εκλεκτό και πανάκριβο έδεσμα το «φουά» σαλιγκαριού. Η κατανάλωσή του φυσικά σε όσους το επιθυμούν συνιστάται μόνο σε σαλιγκάρια εκτροφείου και όχι ελευθέρας βοσκής.

Οι ακαθαρσίες (περιτώματα) των σαλιγκαριών απομακρύνονται όταν φάνε αλεύρι ή πίτουρα. Μύθος! 

Οι ακαθαρσίες (περιτώματα) των σαλιγκαριών απομακρύνονται μόνο όταν το σαλιγκάρι μείνει νηστικό για διάστημα 5-7 ημερών.

Το σαλιγκάρι που συλλέγεται από την ύπαιθρο (ελευθέρας βοσκής ) είναι πιο υγιεινό. Μύθος!

Το σαλιγκάρι που συλλέγεται από την ύπαιθρο έχει εν δυνάμει κινδύνους που αγνοούνται από τον απλό καταναλωτή. Μπορεί να τραφεί με οτιδήποτε, όπως:

α) φυτά δηλητηριώδη για τον  άνθρωπο, όχι όμως για το ίδιο (πχ. δηλητηριώδη μανιτάρια )
β) φυτά που έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα
γ) ή ακόμη και με πτώματα ζώων, συσσωρεύοντας στο σώμα τους τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα.