ΣΥΝΤΑΓΗ: ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

Προετοιμασία πριν το μαγείρεμα:

Βήμα 1: Τοποθετήστε τους προς μαγείρεμα κοχλιούς σε μαγειρικό σκεύος γεμάτο με νερό βρύσης για περίπου μία ώρα.

Βήμα 2: Παρατηρήστε τα σαλιγκάρια. Κάποια θα έχουν βγει από το κέλυφός και κάποια όχι. Όσα έχουν βγει είναι υγιή και έτοιμα προς μαγείρεμα.

Βήμα 3: Όσα δεν έχουν βγει, επιχειρήστε να αφαιρέσετε την μεμβράνη τους απαλά με το χέρι σας. Αν βγουν από το κέλυφος ε’ιναι υγιή και έτοιμα προς μαγείρεμα. Εάν και μετά την αφαίρεση της μεμβράνης δεν βγουν από το κέλυφός τους, σημαίνει πως δεν ζουν. Προσοχή, μην τα καταναλώσετε!

Βήμα 4: Βράστε τα υγιή σαλιγκάρια.

Υλικά:

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τα χόρτα, το σταμναγκάθι και τα αντίδια. Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και τα ζεματάμε για 5 λεπτά για να ξεπικρίσουν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε σητν άκρη. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα στραγγισμένα χορταρικά, σκεπάζουμε και τα φήνουμε να πάρουν μια βράση. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά και μετά ρίχνουμε τα σαλιγκάρια. Εν τω μεταξύ, στίβουμε τα λεμόνια και χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Παίρνουμε μισό φλιτζάνι από το ζουμί της κατσαρόλας και διαλύουμε μέσα τον κρόκο Κοζάνης. Χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και προσθέτουμε σιγά σιγά το λεμόνι. Με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μίγμα του λεμονιού με τα αυγά μέχρι να ζεσταθεί για να κόψει, όταν θα πέσει στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το ζουμί με τον κρόκο και τα ρίχνουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα με τα σαλιγκάρια και τα χόρτα. Ανακατεύουμε ελαφρά, σβήνουμε αμέσως τη φωτιά και τα αφήνουμε να δέσουν για 10 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.